-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření60 min
-
Porce8
-
Celkový čas70 min
Chutney [čatní] je dochucovací omáčka pocházející z Indie a často se připravuje rozvařením ovoce, zeleniny a dalších surovin. Cibulové čatní také najdete pod pojmem cibulová marmeláda.
Cibulové chutney je sice jednoduché na přípravu, ale trochu časově náročnější. Já připravuji tuto cibulovou marmeládu z červené cibule, ale můžete použít jakoukoli dostupnou (bílou, šalotku…). Cibulové chutney si vychutnáte i v letních dnech ke grilování, protože se všeobecně hodí k masu, burgerům, toustům nebo třeba na sýrové jednohubky. Fantazii se meze nekladou a je jen na vaší chuti, jaké využití pro toto chutné chutney najdete. 🙂
Suroviny na cibulové chutney
- 1 kg červené cibule
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 50 g třtinového cukru
- 1 lžíce tymiánu (ideálně čerstvý)
- 300 ml červeného vína
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky chilli
- 1 lžíce zeleného pepře
- 2 lžičky soli
TIP: Doporučuji použít nakládaný zelený pepř místo klasického černého pepře. Čatní získá o něco lepší chuť.
Postup přípravy cibulové marmelády (chutney)
- Nejprve si oloupejte cibule a nakrájejte je na středně silné plátky (kolečka). Pokud budete v receptu používat čerstvou chilli papričku, tak ji zbavte semínek a nasekejte ji najemno. Nakládaný zelený pepř si nasekejte také najemno a česnek na plátky.
- Ve větším hrnci si rozpusťte lžíci másla, přidejte olivový olej a cibuli na kolečka. Cibuli zpěňte, během restování by se měla rozdělit na jednotlivá kolečka. Tento proces může zabrat 20-30 minut.
- Nyní přidejte cukr, zelený pepř, plátky česneku, tymián, chilli a sůl. Vše společně restujte 20 minut, aby se šťáva odpařila a cibule začala karamelizovat.
- Přilijte víno, balzamikový ocet a snižte teplotu sporáku na nižší plamen. Takto vařte zhruba 30-40 minut, během této doby by se tekutina měla zredukovat, chutney by mělo zhoustnout a zbarvit se do tmavé barvy. V této fázi chutney ochutnejte a podle chuti přidejte cukr nebo balzamikový ocet.
- Nakonec přendejte cibulovou marmeládu do čistých vyvařených sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.
- Vychladlé a zavíčkované chutney by vám mělo vydržet v chladu (ideálně v lednici) i několik měsíců, ale odhaduji, že zmizí daleko dříve. 🙂
Chutnalo vám cibulové čatní? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Cibulové chutney (marmeláda)
Mohlo by se vám líbit
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review